5 Stratton House

5 Stratton House

Challenge

The structure to this reception area did not allow for any recess lighting, as it was a solid concrete structure. The structure was further interrupted by several beams, which run across the space.

The property agents advised that the floor to ceiling height was premium within the letting market as a more generous space is likely to yield greater returns.

The arches were tall and at its highest point in close proximity to the ceiling. This restricted the implementation of a false ceiling, as it would not allow for much of a recess depth between the false ceiling and the concrete structure.

Solution

A modest ceiling was introduced which stopped short of the flanking walls and beams that run across the space.

The feature ceiling was set at the same level as the beams and a cornice detail was introduced to create softness to the ceiling.

Linear LED lighting was introduced within the ceiling feature. This lighting was compact in size, as it was important to ensure that a minimum amount of space was used to house the light fittings.

The light softly glowed from within the ceiling detail, washing down the top of the arches and highlighting the beautiful existing architecture.

As the light source was LED, it was an energy efficient lighting solution. (LED lamp life is particularly generous and therefore ensures maintenance is kept to a minimum.)

Practice

Tanya was responsible for the lighting design of the featured project while director of GIA Lighting

Client:

Grafton Advisors LLP / Welput

Architect:

Rolfe Judd

Year:

2007 – 2009

Country:

London, United Kingdom